jan 24

Beteljesült kívánság

Beteljesült kívánság

Anya – szólt korábban a kislány– mindenkinek van barátja. Nekem miért nincsen? Úgy szeretnék én is egyet… Édesanyja átölelte, mélyen a szemébe nézett: – Kedvesem, kérlek légy türelmes. A barátság ebben az életben az egyik legnagyobb ajándék. Kincs, ami szavakkal ki sem fejezhető. Egy barát vagy talán kettő adatik ebben az életben. Nagyon meg kell becsülni őket.
Két év telt el az ominózus beszélgetés óta.
Kezdett körvonalazódni azoknak a gyerekeknek a köre, akiknek a társaságában jól érezte magát, akik szintén keresték az ő társaságát. Majd váratlanul egy kisiskolás társukat a csapatból szem elől tévesztették… Azóta, beégett a sejtjeikbe a hiánya. Féltek is, beszélgettek is róla, mert eddigi életüket ilyen közelről soha nem érintette meg a halál szele. Fut a program a tudatalattiban, akaratuktól függetlenül. Felértékelődött szemükben az Élet. Fontosabbá váltak az érintések, az ölelések. Még fontosabbá váltak a kimondott szavak és a kimondatlan gesztusok. A szeretlek szó még mélyebb tartalmat nyert. Az ő megélt 11 évüket megérlelte ez a tragédia. Amikor lehet, együtt vannak, sokszor együtt is alszanak. Összebújnak és beszélgetnek. Már éppen kezd minden szépen alakulni, amikor váratlanul megtörtént a baj…
A szülinapi buliról egyenesen az ügyeletre mentek. Kicsi szíve vert rendetlenül, szaporán. Kétszázig meg sem akart állni a pulzusszámláló. Ennek a fele sem tréfa! Elkezdődtek a vizsgálatok, bent tartották megfigyelésre őt.
A kórházban lassan, óvatosan nyílik az ajtó. Gyerek buksi leselkedik be rajta, kereső szeme elkerekedik, mikor meglátja barátnőjét. Berohan. A kis beteg szíve is repes, mikor meglátja a kedves arcot. Egymás nyakába esve zokognak örömükben.
Reggelente a másik barátjuk azzal kezdi a napot, hogy a szemben lévő lakásukból figyeli, hogy mozog-e már a függöny… elgondolkodva vár, hogy jól induljon a napja. Hogy integethessen a barátnőjének.
Vagy más is jár a gyerekek gondoktól terhelt fejében? Úgy lehet.
Felforgatja az ő kis világukat ez a sok váratlan esemény, érthető, hiszen erre nem is lehet felkészülni
A kórházból közben a kislányt hazabocsátották, de már semmi sem olyan, mint régen, mint két héttel korábban. Ő is és játszótársai is megváltoztak. Az életfelfedező kincskeresők rátaláltak arra, amire vágytak.
Honnét tudom mindezt? Abból a kedves párbeszédből, amit az este hallottam.
Anya – mondja a kislány este, miközben összebújnak filmnézés közben – nekem megadatott. Nekem olyan csodálatos barátaim vannak…

arobi

Hozzászólás