aug 8

A hit három igeideje

A hit három igeideje

„De most is tudom, hogy a mit csak kérsz az Istentől, megadja néked az Isten.” Jn. 11:22

Mikor testvérük, Lázár meghalt, Mária és Márta Jézusért küldtek. Figyeld meg ebben a történetben a hit három igeidejét.

Az első a „múlt idejű hit”.  Márta teljesen összetört szívvel így szól Jézushoz: „Uram, ha itt lettél volna, nem halt volna meg a testvérem.” Jn.11:21  Ezt nevezzük “bárcsak hitnek” . Szoktunk ilyeneket is mondani: “bárcsak Jézus idejében élhettem volna”; vagy “Bárcsak az a bizonyos személy imádkozhatott volna értem”. A “bárcsak hit” a temetés gondolatával van elfoglalva, nem a feltámadással!

A második fajta a “jövő idejű hit”. Amikor Jézus elmondta Mártának, hogy Lázár fel fog támadni, akkor ő erre így reagált: „Tudom, hogy fel fog támadni a feltámadáskor, az utolsó napon.” Jn 11:24  Ezt hívjuk “majdegyszer hitnek” Bizony, sokan így mondogatják: “majd egyszer, nemsokára”; náluk minden a jövőhöz kötődik. De neked – mint keresztény hívőnek – most, a jelenben kell tisztában lenned a jogaiddal, kiváltságaiddal, hatalmaddal és tekintélyeddel! Ha így teszel, szemléletmódod, kilátásaid a jövőt illetően elkezdenek megváltozni.

Végül pedig a”jelen idejű hit” Márta így szólt: “ Én azonban így is tudom, hogy bármit kérsz Istentől, megadja neked.” Jn.11:22  Ezt nevezzük “éppen most hitnek”
Annak dacára, hogy mimindenen mentél keresztül, Istennek most van hatalma téged ismét feltámasztani! Talán elváltál, elhagytak,vagy éppen elveszítetted az állásodat, netán az otthonodat, vagy éppen komoly megkötözöttségekkel, rossz szokásokkal küszködsz; talán életedben ott van a sikertelenség, a kudarc és az eredménytelenség érzése? Nem számít! “Éppen most” Isten kegyelme és ereje, hatalma által kijöhetsz ebből az állapotból és újra ÉLHETSZ! Elérheted és megvalósíthatod álmaidat terveidet. Amit tenned kell: imádkozz, hívd be Jézust most a te helyzetedbe, szituációdba.

Hozzászólás