máj 19

Ma van a napja!

Ma van a napja!

„Ma lett üdvössége ennek a háznak!” Luk. 19:9

Sok ember van, aki tisztának tartja magát, mondván: „nem öltem, nem raboltam, nem loptam..”, nem vagyok én rossz ember. Volt egy ember, akit Zakeusnak hívtak, nevének jelentése „tiszta”. Jómódú, gazdag ember volt, szorgalmasan végezte munkáját, melynek során meggazdagodott. Mikor Jézus arrafelé járt, felébresztette annak érdeklődését iránta. Szívében ott volt a vágy, hogy megláthassa azt a személyt, akiről már többször hallott. Mivelhogy alacsony ember volt, és a tömeg eltakarta látóteréből Jézust, – találékony ember lévén – úgy oldotta meg, hogy felmászott egy fügefára, ahonnan jól láthatta Jézust. A vágy, mely ott volt Zakeus szívében, továbbá az akarás, hogy meglássa Őt, Jézust arra indította, hogy felnézzen a fára, hisz általában az ember nem úgy közlekedik, hogy felfele néz, hanem maga elé az útra. Mikor pillantásaik találkoztak, és Zakeus szemkontaktusba került Jézussal, megérintette a Szeretet.

Ezt az embert mindenki utálta, nemcsak azért, mert adószedő volt, hanem azért is, mert volt, hogy jogtalanul többet szedett, vagy zsarolta az adófizetőket, hagyta magát korrumpálni. Jézus nem kertelt, azonnal leparancsolta a fáról, és meghívatta magát Zakeus házába. Zakeus azonnal, sietve lejött a (élete magas) fáról, és örömmel fogadta Jézust. Jézus puszta jelenléte azonnal bűnvallásra motiválta Zakeust, és egy szempillantás alatt világossá vált előtte, hogy mit is kell tennie. Jézus válasza erre: „Ma lett üdvössége (szabadulása, megmenekülése oltalma,) ennek a háznak (családnak, háznépnek)”. Zakeus döntése nemcsak saját életét döntötte el, hanem kihatott egész családja, háznépe jövőére! Mekkora felelősség! Jézus mellett való döntésünk a nemcsak saját életünk sorsunk irányát változtatja meg, hanem megnyitja az örök élet kapuját, családunk számára is! Feltennék néhány kérdést.

Hallottál e már Jézusról? Volt –e valaha vágy benned, hogy megláthasd Őt, hogy pillantásod találkozzon az Övével? Ki(k) az(ok), vagy mi (k) az(ok) ami eltakarja(k) Őt előled? Tettél e már valamit, annak érdekében, hogy találkozzatok? Ha igen, behívtad –e Őt a házadba? Ha nem tedd meg most, és abban a pillanatban „megmenekülsz, megszabadulsz, örök életet kapsz, és megnyitod ezt a lehetőséget egész családod előtt.

mm

Hozzászólás