jún 6

Életmentő lövés

Életmentő lövés

Laci bácsival pár napja sodort össze minket az élet. Isten gondoskodásáról beszélgettünk, és ő mesélte el nekem a következő történetet. Azt, amikor  háromszor mentette meg az életét egy nap alatt…

1946-ot írtak még akkor, amikor ez a történet játszódott. Az ország gazdasága romokban, a háború ütötte sebek még elevenen élnek a lelkekben. Csellengő, önmagukat kereső emberek próbálják megtalálni a helyüket az újban. Ezekben az időkben gyakran lehetett még találni a front elvonulása után még fegyvereket és lőszert.
De milyen a gyerek? A tizenévesek pont olyanok, mint bármelyik korábbi vagy az azt követő korban. Kíváncsiak. Azokban a napokban történt, hogy egy csapatnyi gyerek talált egy eldobott pisztolyt. Jól megnézték, a leventében már találkoztak hasonlóval, gyorsan darabokra szedték, megvizsgálták. Kivették a tárat és a lőszert, de valamiről megfeledkeztek: a kibiztosított fegyver csövében is volt egy töltény. Egy óvatlan pillanatban lövés dördült, és az egyik csintalan fiút a földre terítette a lövés. A lövedék a hasán találta el, és súlyosan megsebesült.
Azonnal kórházba szállították, hogy az életmentő műtétet végre hajthassák. Édesapját az egyik lurkó értesítette, és az rohant a kórházba egyenest. A főorvos kivételt tett vele: a gyermek súlyos állapota miatt, beengedi a műtőbe is. Azonnal hozzáfogtak a seb ellátásához és meglepetésükre egy még súlyosabb kórt fedeztek fel…
Hihetetlen! Ha ez a gyerek nem kerül most a műtőasztalra, akkor egy vagy két órán belül meghalt volna vakbélgyulladásban!  -  mondta az apának a főorvos.
Elhárították ezt a bajt is, és hozzáláttak, összevarrni a felnyitott hasüreget.
Ekkor az apa megszólalt: – Főorvos úr, akaratlanul is számoltam a törlő kendőket amivel a vérzést csillapították. De eggyel kevesebbet vettek ki a hasából.
Felnyitották ismét a hasüreget, és valóban megtalálták a  „hiányzó” kendőt.

A történet arról is szól, hogy van amikor valami szörnyűnek látszó dolog történik velünk, és az nem biztos, hogy a kárunkra van! Sőt van amikor a tragédia a megmenekülésünket szolgálja. Tragédia egy gyermek haslövése? Alapvetően igen, de ha nincsen ez a baleset, akkor nem lett volna aki ezt a történetet elmesélhette volna nekem.

arobi

Hozzászólás