okt 7

„Férfiak, szeressétek a ti feleségeiteket..”

„Férfiak, szeressétek a ti feleségeiteket..”

Efézusi levél  5:25

Az egyik legnagyobb kihívás a házasságokban a kommunikáció megléte és minősége. A múltban általában úgy volt, hogy a férj dolgozott, a feleség pedig otthon maradt és gondoskodott az otthon melegéről, nevelte a gyermekeket.

Egy kutatáson alapuló becslés alapján egy férfi napjában 29000, egy nő pedig 33000 szóban kommunikál a környezetével. Lehet, hogy ez nem teljesen pontos adat, de hadd világítsuk meg a dolgot egy példával.

A férfi egésznapos munkájából hazatérvén, a munkahelyén már „elhasznált” – az átlagosan a kommunikációjához felhasznált összes szavaiból – 26000 szó után nem érzi annak szükségességét, hogy a fennmaradó csupán 3000 szót „kibeszélje” magából. A feleség viszont otthon egymaga „bezárva” mosogat, teszi a szükséges házimumkát, pelenkázza a gyereket stb. Ezalatt az idő alatt, mondjuk édesanyjával, a szomszédokkal és barátokkal történt kommunikáció során – a napi kommunikációjához átlagban felhasznált 33000 szavából – addig „kibeszélt” 8000 szót. Nos, – ezek után a feleségben ott „feszül” – a hazatérő férj számára – a fennmaradó 25000 kimondatlan szó, – a vágy a kommunikációra. Az elfogyasztott „néma” vacsorát követően a férj tv nézéssel tölti az estét, majd lefekszenek. Mikor éppen álomba merülne, megszólal egy hang: „Ébren vagy még?”  Ha bölcs vagy akkor igennel válaszolsz erre a kérdésre. Ha nem, akkor holnap estére már 50000 kimondatlan szó fog melletted feküdni. Egy kis matematika után rájössz, hogy egy év múlva már annyi kimondatlan szó fekszik melletted, amely megtöltené az Országos Széchenyi Könyvtárat is. De az is lehet, hogy nem lesznek már egyáltalán szavak. Egy gyakran említett válóok a következő: „Már nem is volt mit mondanunk egymásnak.” A Biblia a következőt tanácsolja a férfiaknak: „ Férfiak, szeressétek a ti feleségeiteket..” A „Szeretet” akkor is figyel(mes) ha semmi különös mondanivalónk sincs egymásnak. Azért is figyel, mert akkor érezzük magunkat igazán szeretetteknek, ha meghallhagtnak, figyelnek ránk és értékelnek bennünket.

Ezek után, – milyen is a te kommunikációd?

Hozzászólás